SayYes Blog logo
Jak skomponować menu na wesele?

Jak skomponować menu na wesele?

Nie będzie chyba przesadą, gdy napiszę, że jednym z najważniejszych elementów udanego wesela jest odpowiednio skomponowane menu. Jest to ważne z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze zaproszeni Goście zazwyczaj liczą na to, że będą mogli skosztować pysznych potraw i zjeść ich wiele. Nie chcielibyśmy ich rozczarować, a wręcz przeciwnie – przejść ich najśmielsze oczekiwania! Wspomnę tylko, że jest to tak ważne, że zdarza się, że z tej okazji niektórzy przerywają diety, specjalnie odchudzają się przed weselem, by w trakcie móc sobie pofolgować lub w dniu uroczystości nie jedzą cały dzień, by móc spróbować wszystkiego, co będzie podawane podczas przyjęcia. Nie oceniam, czy do dobrze, czy źle. Tak po prostu jest. Po drugie Goście nie mogą być głodni, muszą mieć energię i być w dobrej kondycji, aby mogli dobrze bawić się całą noc. Jak więc zadowolić wszystkich?

Skończyły się czasy, gdy wartość menu oceniano jedynie na podstawie ilości serwowanych dań. Czyli „im więcej tym lepiej”. I całe szczęście, bo często jedzenia było tak dużo, ze nikt nie był wstanie tego przejeść i większość po prostu się marnowała. A przecież nie o to chodzi. Teraz znacznie bardziej liczy się jakość!

Na czym zatem polega owa jakość menu?

Decydujące znaczenie ma odpowiedni dobór dań i sposób ich przyrządzenia oraz podania. W skrócie rzecz ujmując chodzi o to, by menu było urozmaicone, smacznie przyrządzone i pięknie podane.

Moim zdaniem nadal powinny dominować w nim dania tradycyjne. Jak klasyka w ubiorze tak dania kuchni polskiej w menu weselnym zadowolą gusta większości Gości. Jednak nie może zabraknąć urozmaicenia. I tutaj właśnie jest klucz do sukcesu.  Nasze menu możemy wzbogacić chociażby:
– przysmakami kuchni europejskiej lub azjatyckiej (np. sushi lub owoce morza)
– daniami wegetariańskimi (przyrządzonymi z tofu lub soji)
– daniami regionalnymi (np. wiejskim stołem)

Wiele lokali przedstawia zazwyczaj kilka różnych opcji dań, z których samemu można skomponować swój zestaw. Polecam w tym miejscu pomoc kogoś doświadczonego, który doradzi nam „co z czym się je”. A oto przykładowe menu skomponowane przez naszego Szefa Kuchni. Oczywiście możliwości jest dużo więcej :)

Przystawka:

Roladki z cukinii z suszonymi pomidorkami i kozim serem 

Zupa:

Kremowa zupa z gruszek pachnąca curry

Danie główne:

Pieczony filet z kaczki z puree ziemniaczanym z wasabi , sałatką z rukoli , borówek i mango

Deser:

Lody cynamonowe z pieczonym jabłkiem i prażonymi migdałami

I danie gorące:

Łosoś na styl indyjski , ryż cytrynowy , mix sałata w sosie jogurtowym

II danie gorące:

Bigos królewski

III danie gorące:

Włoska zupa chlebowa

Na koniec pokuszę się jeszcze o kilka pobocznych uwag:

  1. Wcześniej ustalcie kolejność i godziny podawania posiłków. Przyjęło się, że ciepłe danie powinno się podawać w odstępach 3-4 godzinnych. Miłym akcentem dla Gości, będzie wydrukowany mały jadłospis, dzięki któremu Goście będą wiedzieli, o której godzinie będą podawane kolejne posiłki.
  2. Polecam wcześniejszą degustację wybranych potraw, abyście osobiście mogli przekonać się do danej Restauracji. Część obiektów proponuje ją bezpłatnie.
  3. Ceny menu oscylują w granicach 200 – 300 zł i są mocno powiązane z ilością serwowanych dań.
  4. W cenę menu często wliczone są napoje zimne, kawa, herbata oraz szampan, którym na początku częstowani są Goście.

Życzę samych miłych doświadczeń kulinarnych i wspaniałego przyjęcia!

Prezes i współwłaściciel czterogwiazdkowego Hotelu Witek w Krakowie. Specjalizuje się w organizacji niezapomnianych wesel. Maksymalista, dla którego świadczenie usług na najwyższym poziomie jest pasją i naturalną potrzebą.

Facebook
O nas


Zrzeszamy wybitnych ekspertów z branży ślubnej, którzy za pomocą tego bloga postarają się Państwu pomóc w podejmowaniu decyzji związanych ze ślubem.

W naszych artykułach znajdziecie Państwo szereg cennych porad opartych na naszym wieloletnim doświadczeniu. Zachęcamy również do odwiedzenia naszego działu ekspertów, gdzie można zadać pytanie specjaliście z konkretnej dziedziny.